Pages

Wednesday, October 29, 2014

JOM MASAK! RESEPI SUP IKAN MERAH

Dulu masa kecil-kecil mak selalu masak sup ikan merah ini... Rasa nikmat sangat makan panas-panas.. hahaha maybe dulu ikan merah ini tak semahal sekarang kot.... Rasanya saya sepanjang kahwin ini belum lagi pernah masak sup ikan merah.. Tiba-tiba rasa teringin.. apalagi terus la cari resepi... Dah jumpa resepi..saya sharekan kat sini ya.. manalah tau sis ada yang nak masak sup ikan merah ni kan...so boleh lah guna resepi ini.. Resepi ini dapat dari page Resepi Sheila Rusly. Walla!! :):)




RESEPI SUP IKAN MERAH 

Bahan-bahannya: 

1 kg ikan merah
1.5 cm kulit kayu manis
1.5 cm halia
600 gm kentang
60 gm suhun
10 labu bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih 
1 sudu teh halba
1 sudu teh jintan manis
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 keping asam gelugur
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
1 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Tumbuk atau mesin kasar-kasar ketumbar, lada hitam, jintan manis, jintan putih, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih dan bungkus ramuan dengan kain jarang. 

2. Kentang dibelah dua. Kerat suhun epanjang 5 cm. 

3. Bersihkan ikan dan toskan. Rebus ikan dengan air dan masukkan ramuan yang telah dibungkus dengan kain itu. 

4. Apabila mendidih masukkan kentang, suhun, halia, halba dan garam. 

5. Apabila empuk masukkan asam gelugur. Mayang bawang merah dan bawang putih, kemudian digoreng. 

6. Apabila kuning masukkan bawang ke dalam periuk sup dengan minyaknya sekali. Kacau selama 3 minit. 
Sebelum dihidangkan masukkan daun saderi dan daun bawang.

Selamat mencuba  !! :)


Dah tengok resepi tu.. jom kita cuci mata plak tengok gambar periuk-periuk kaca / casserole yang boleh guna untuk memasak terus di atas api. 
Cantik dan berkualiti.. Made in France. Set-set periuk ni di kilangkan oleh ARC INTERNATIONAL.
Ada yang periuk warna putih suci...ada juga yang warna evergreen coklat perang jernih.. boleh pilih.
Yang istimewanya periuk-periuk ni, selain cantik..ia boleh guna untuk oven dan microwave. Dan yang paling istimewa, lepas siap memasak kita boleh terus hidangkan makanan tu terus guna periuk ini... Tak perlu salin-salin.. dah siap ada penutup. So lepas makan tak perlu lagi cari tudung saji bagai kan... Mudah moden!

Sempena nak hujung tahun ini, kami nak bagi harga istimewa untuk khas untuk pengunjung blog kami.. :) Janji ya dapatkan set ini dari kami... :) :)


 6 pcs VITRO WHITE CASSEROLE WITH COVER
- 1.5 L casserole with cover
- 2.5L casserole with cover
- 3.5L casserole with cover
Harga biasa RM 438.00

Sekarang harga istimewa HANYA RM 380 sahaja.
Penghantaran RM 25(SM)



 6 pcs VITRO AMBER CASSEROLE WITH COVER
- 1.5 L casserole with cover
- 2.5L casserole with cover
- 3.5L casserole with cover
Harga biasa RM 389.00

Sekarang harga istimewa HANYA RM 330 sahaja.
Penghantaran RM 25(SM)




 8 pcs AMBER CASSEROLE WITH COVER
- 1.0 L casserole with cover
- 1.5 L casserole with cover
- 2.0L casserole with cover
- 3.0L casserole with cover
Harga biasa RM 390.00

Sekarang harga istimewa HANYA RM 340 sahaja.
Penghantaran RM 25(SM)


Best kan..? :) memang sangat best masak menggunakan periuk kaca ni.. berkualiti dan harga memang mampu milik..berbaloi memiliki set ni..
Kalau nak jadikan sebagai hadiah pun sangat sesuai. Hadiah perkahwinan ke..hadiah hari ibu ke.. Kami akan bantu anda untuk menguruskan hadiah. 


Sebarang pertanyaan/ tempahan boleh terus hubungi kami ya. :)



WHATSAPP/CALL 017-720 3640
CALL/SMS 010-760 2010
atau boleh PM SINI :)


Selain bayaran melalui online banking Maybank, CIMB dan RHB , kami juga menerima bayaran melalui PayPal dan Kad Kredit. Semoga ia membantu memudahkan urusan anda! :)


PayPal Acceptance Mark

No comments :

Post a Comment