morning uols....:) hmmmm td senam2 wat blog walking ;) eceh..x membakar kalori langsung..
saje usha2 resepi ayam percik...sebab terigt dulu ms zaman dok asrama, room mate org klate...dia pernah bawak ayam percik kelantan ni mase balik hostel..perghhhh mmg jatuh hati..
sedaapppp...
pastu..skang ni klu beli pon, cume leh jumpe kat bazar ramadan time pose...klu pasar malam biase jarang leh jumpe ayam percik ni...
terpikir nak wat...ermm dah ade pemanggang ajaib kat umah..so senang skit aktiviti panggang memanggang...
mlm td dinner masak lauk ikan cencaru bakar sumbat sambal jer...kejap jer..senang..x sepah2 dapur..;)
selalu sy amik resepi dr blog mat gebu ni....ok..sy share k..
ni resepinyer...
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk
memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM :-)
3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan
kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu
hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup
rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
- UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan
tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi
dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.
- UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi
dibakar (ni leh panggang guna pemanggang ajaib) dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh
ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki
kuah atasnya sebelum dihidangkan....
SELAMAT MENCUBA.... :) TERMASUK DIRI SAYA SENDIRI... :)
No comments :
Post a Comment